zmniejszenie przemiany bialkowej

W warunkach normalnych ośrodek przywspółczulny przeważa nad współczulnym i komórki wątrobowe otrzymują bodźce w kierunku zmniejszenia przemiany białkowej. Odwrotnie sprawa przedstawia się, jeżeli przewagę uzyska ośrodek współczulny. Wtedy komórki wątrobowe posiadają większą zdolność rozkładania białka. Niezależnie od tego, czy przyjmiemy istnienie specjalnych ośrodków regulujących przemianę białkową czy też nie, układ wegetatywny odgrywa niewątpliwie rolę w regulacji przemiany białkowej. Jeżeli więc w gorączce czynność układu wegetatywnego zostaje zaburzona i wystąpi przewaga nerwu współczulnego, to jasne, że wadliwa jego czynność musi w ten lub inny sposób odbić się na przemianie białkowej. Wchodzą tu jeszcze w grę czynniki hormonalne, które utrzymują odpowiednie napięcie układu wegetatywnego, a także układ siateczkowo – śródbłonkowy, który bierze udział w regulacji przemiany białkowej i jest źródłem powstawania ciał gorączkorodnych. Czynnikami, które zmieniają fizjologiczną czynność układu wegetatywnego, będą i zatrucie i przegrzanie ustroju lub też zaburzenia krążeniowe w ośrodkach wegetatywnych, powodujące stan ich czynnościowego porażenia, podrażnienia lub wreszcie zwiększonego napięcia. [patrz też: guzek na palcu u ręki, badanie u lekarza medycyny pracy jak wygląda, procedury w gabinecie stomatologicznym ]

Powiązane tematy z artykułem: badanie u lekarza medycyny pracy jak wygląda guzek na palcu u ręki procedury w gabinecie stomatologicznym